David Vinaixa Peris va néixer a Barcelona. Llicenciat en Ciència i Tecnologia dels Aliments i especialitzat seguretat alimentària, acumula més de 15 anys d’experiència al sector del pa i la brioixeria industrial. Actualment posa tots els seus coneixements al servei d’Enrich.

Quina és la teva funció a Enrich?

Gestionar els diferents equips de treball de l’Obrador i col·laborar en tots els aspectes relacionats amb la millora continua, sempre respectant els processos artesanals implantats des de fa més de 95 anys a Enrich.

Què t’agrada més de la teva feina?

M’encanta gaudir del producte amb els 5 sentits. El soroll del pa acabat de treure del forn, l’olor a les cambres de repòs de les masses provinent de la mateixa fermentació, el crec crec a la boca d’un pa ben fet, el plaer de veure com un pa desenvolupa un volum desitjat i una tonalitat de crosta… I, naturalment, el gust i l’aroma d’un pa fet amb calma!

“El pa fet amb calma” significa…

La filosofia de treball a Enrich. Tota la cadena de processos s’acarona, des de la matèria primera utilitzada, que és de primeríssima qualitat, a la tècnica artesana dels nostres mestres forners i pastissers i la vigilància constant de tots els paràmetres dels diferents processos d’elaboració, com les llargues fermentacions i reposos de les masses.

Què diferencia a Enrich?

Que ens enfoquem únicament i exclusivament al nostre producte i als nostres clients. I l’equip humà que és excepcional, inclosos els alumnes en pràctiques de les diferents escoles de pastisseria i la fleca de la zona.

Un BON PA depèn només de la farina?

Comptar amb una farina de qualitat suprema de característiques regulars, és essencial. Però també són clau unes instal·lacions en perfecte estat d’ordre i manteniment, un equip humà de bandera i molt rigor en els processos de pastat, repòs, fermentació i cocció del producte.

Quin paper juga la massa mare?

Antigament, abans que existís el llevat comercial, la massa mare s’utilitzava simplement per a la fermentació del pa. Actualment, la massa mare també constitueix l’ànima del pa. Marca la diferència organolèptica respecte als pans elaborats amb llevats comercials.

En què consisteix el procés de fermentació dels pans?

És el procés enzimàtic de més transcendència i té lloc des del començament del pastat fins als primers moments de la cocció.

Aporta volum al pa, una molla uniformement alveolada i un color i sabor satisfactori. Fermentacions controlades llargues, com les que fem a Enrich, potencien totes aquestes propietats.

L’Organització Mundial de la Salut recomana el consum diari de pa…

És clar. Només la fibra, que està present en proporcions d’entre el 10-20% en pans blancs i en major percentatge en pans amb farines especials i integrals, es considera molt beneficiosa pel sistema digestiu i cardiovascular, ja que contribueix a disminuir els nivells de colesterol. També aporta minerals i és una bona font de vitamines hidrosolubles del grup B.

Hi ha un article recent sobre la influència de diferents tipus de pa en els processos d’inflamació i en la composició microbiana intestinal, que explica que els pans elaborats amb una àmplia gamma d’ingredients, amb massa mare de cultiu i amb llargs processos de fermentació, són millors que els pans de processos directes, curtes fermentacions, i no presència de massa mare de cultiu.

Maridatges de pa?

Doncs la branca i el pa de coca amb tomàquet i oli d’oliva és brutal amb bons embotits; la barra Enrich acompanyant truites; els pans especials per diferents tipus de formatges; el Pagès i el

Gran reserva per acompanyar carns i guisats; el pa de motlle és insuperable; el croissant de mantega pels esmorzars dolços; i per unes postres amb classe, un pastís Òpera amb el seu toc de cafè i trufa cuita.

Doncs ja sabeu…